חיזוק שיש ואריחים רופפים הוא שירות המתבקש יותר ויותר בימים אלו. שכן, חיפוי מעטפת הבניין החיצונית באבן שיש היא השיטה הרווחת היום בבנייה בישראל. אריחי השיש מביאים אתם אסתטיות ומראה יוקרתי יותר לבניין. לעומת בניין שקירותיו החיצוניים צבועים בצבע או בטיח, אריחי השיש עמידים יותר לפגעי הטבע והזמן. עם זאת, בניין שהצבע מקירותיו החיצוניים מתקלף, אינו מהווה סיכון לדיירי הבניין ולעוברי אורח. נפילה של אריחי שיש לעומת זאת, מסכנת חיים ורכוש.
זהירות אריחים נופלים – סכנת מוות
סביר למדי שלרבים ממכם יצא לראות שלט המתריעות "זהירות שדה מוקשים" במהלך טיול ברמת הגולן. סביר מאוד גם להניח שאף אחד ממכם לא עבר את הגידור והתחיל לטייל בשדה המוקשים. בניין מגורים שאריח אחד או מספר אריחים התחילו להתנתק מהקיר ונפלו יכול ליצור "שדה מוקשים" ממשי בחניית הבניין ובסביבתו. בעבר היו מספר מקרים של נפילת אריחי שיש שגרמו לפגיעה בגוף וכאלה שהסתיימו בנס. מלבד הסכנה לעוברים ושבים בשטח הבניין נפילה של אריח על רכב חונה או רכוש אחר יכולה לגרום לנזק כספי לא זניח. כמובן כי ככל שהבניין גבוה יותר כך הסכנה גדולה יותר. עם זאת, משקל אריחים יכול להגיע לעשרות קילוגרמים וגם נפילה מקומה נמוכה מהווה סיכון רציני.
מתי צריך לעשות חיזוק שיש?
עיגון אריחי שיש מתבצע מכמה סיבות שונות, חלקן בשלב הבנייה וחלקן לאחר האיכלוס. עבודות חיזוק שיש נעשות כחלק מהדרישות של התקנים בארץ, או במקרה שמתגלה צורך לעגן את האריחים לדוגמה במקרה של התנתקות שלהם מהקיר או נפילה.
חיזוק שיש בשלב הבנייה
בניית בניינים עם חיפוי אבן היום מתחלקת בעיקר לשלושה סוגי בנייה. השיטה הראשונה, נפוצה מאוד בבנייה בארץ, נקראת שיטת ברנוביץ׳, על שם המהנדס שפיתח אותה בשנות השמונים. בנייה בשיטה זו מתבצעת לרוב בבניינים מעל 8 קומות, אך לעיתים גם בבניינים נמוכים יותר. השיטה מתאפיינת בסידור אריחי השיש בתבניות, חיבור של עיגוני נירוסטה לאריחים ויציקת הבטון אל התבנית כך שהעיגונים נתפסים בבטון שמתייבש. בשיטה זו בסיום שלב השלד כל האבנים מעוגנות לקיר, אך בתהליך היציקות חלק מהאבנים נשברות או נסדקות. האריחים השבורים מוחלפים, ולאחר הדבקת אריחים חדשים, מתבצע עיגון שלהם על ידי בורג לפי התקן. חיזוק האבנים המחלפות הוא חלק משיקום מעטפת הבניין.
סוג שני של בנייה, הנפוצה יותר בבניינים עד 6 קומות ובתהליכי תמ"א 38, הוא חיפוי אבן בהדבקה. תחילה מתבצעת בניית השלד באמצעות יציקות בטון ובלוקים, ולאחר מכן הדבקת האריחים על הקירות החיצוניים. התקן מחייב עיגון של האבנים לקיר, ולכן מתבצע חיזוק שיש לכל האריחים במעטפת. שיטה שלישית, הנפוצה בפרויקטים גדולים, של הקמת מספר בניינים רבי קומות, נקראת בנייה טרומית. כשמה היא מתאפיינת בהכנת הקירות טרם חיבורם לשלד. בנייה זאת נעשת בצורה מבוקרת על הקרקע, כך שמספר שמספר החיפויים שנפגע בתהליך הבנייה קטן מאוד ולרוב לא יהיה צורך בחיזוק שיש או חיזוק נקודתי.
חיזוק שיש בבניין מאוכלס
עיגון אריחי שיש בבניינים מאוכלסים יתבצע לרוב משלושה סיבות. הראשונה היא התנתקות ונפילה של אריחים עקב בנייה לקויה. במקרים מסויימים, עקב עיגון אריחים לקוי, סגרגציה בבטון, אריחים סדוקים או שבורים שלא טופלו ועוד, אריחי השיש מתחילים ליפול. בדרך כלל זה יתגלה בסמוך למועד האיכלוס, בתקופת אחריות הקבלן.
סיבה נוספת לבצע חיזוק שיש היא בעקבות בלאי טבעי. עקב פגעי הזמן, האקלים ועוד מתחילות תופעות של שחיקה, התפוררות והיסדקות באבן. זמן השחיקה משתנה מאבן לאבן ומאזור לאזור. גורם נוסף הוא בלאי של הקירות, שיכול להגרם מרטיבות ושחיקה של הבטון, הגורם להתרופפות העיגונים. מקרים מהסוג הזה יתרחשו בבניין ישנים יחסית, ולרוב יתבצע חיזוק של כל אבני החיפוי בקירות החיצוניים. במקרה כזה ניתן גם לשקול לבצע טיפול באבן מתפוררת, או שיפוץ כללי של מעטפת הבניין.
סיבה שלישית לבצע עיגון אריחי שיש היא שיפוץ כללי של מעטפת הבניין, הכוללת הדבקת אריחים. חיפוי אבן נותן למבנה מראה יוקרתי ועמידות גבוהה לנזקי רטיבות, ועמיד לאורך שנים רבות. במקרה זה לאחר הדבקת האריחים, יתבצע עיגון שלהם לקיר על ידי ברגים לפי התקן.
שלבי חיזוק אריחי השיש
- סריקה ואיתור של אריחים רופפים.
- קדיחת חורים באריח בעובי 10 מ"מ, ובמקדח "פאזה" בצד החיצוני של האבן לקבלת קטע רחב יותר בחור כדי להכניס את ראש הבורג.
- הדבקת האריח לקיר באמצעות דבק יעודי.
- קדיחה של כ15 ס"מ בקיר הבטון במקומות המיועדים לברגים.
- עיגון הברגים ונעילתם.
- כיסוי החורים ב"פקק" העשוי מאותה האבן.
- השלמת איטום במידת הצורך.
טעויות נפוצות בחיזוק אריחי שיש
- ביצוע חיזוק שיש לא אפקטיבי במקרה של סגרגציה או שדרוש שיקום בטון – אריחי השיש מעוגנים לקיר, ולכן במקרה של סגרגציה בבטון או בטון הזקוק לשיקום העיגון יהיה לא אפקטיבי. במקרים כאלה יש לבצע טיפול בבעיה שבגללה האריחים מתנתקים מהקיר ולאחר מכן לבצע חיזוק.
- שימוש בציוד לא מתאים – שימוש במקדחים לא מתאימים לסוג האבן יכול לגרור עיכוב רציני בזמן הביצוע ועלויות כספיות גדולות. למשל קדיחה בשיש מסוג גרניט ללא מקדחת מים ומקדחים מתאימים יקח זמן רב מאוד, ויגרום לבלאי רב במקדחים ושימוש בכמות גדולה שלהם.
- עבודה לא נכונה – עבודה לא מקצועית מקבלן שאין לא ניסיון בחיזוקי שיש יכולה לגרום לעיגון לקוי ונזק לאבנים. קידוח בצורה לא נכונה או שימוש במקדחים לא מתאימים יכול לסדוק ולעיתים לשבור את האבן. למשל מקרים בהם חתיכה מהצד האחורי של האבן נשברת, והכנסת הבורג תתבצע על אבן ללא "בשר".
- קידוח פאזה בצורה לא נכונה – הפאזה היא קידוח של "שקע" באבן בה ראש הבורג נכנס. קידוח פאזה קטנה מדי יגרום לבליטת הבורג, וקידוח יתר על המידה יגרום לעיגון של הבורג ללא "בשר".
- שימוש בברגים לא מתאימים – שימוש בברגים שלא על פי התקן, לדוגמה קצרים מדי. השימוש המומלץ הוא בדיבלים 10 מ"מ וברגי נירוסטה מתוצרת "הילטי".
חיזוק שיש מחיר
מחיר חיזוק אריחי שיש בגובה מתחיל ב20 ש"ח לבורג ומשתנה בהתאם לסוג האבן ולדרך הגישה. סוג האבן ואופן ביצוע העיגונים משפיע על המחיר, שכן אבנים מסויימות קלות לקידוח ואינן יוצרות בלאי רב למקדחים, בעוד אחרות קשות יותר לקידוח ודורשות ציוד מיוחד. יש להתאים את אופן ביצוע העבודה לדרך הגישה כדי לזרז את זמני הביצוע ולהוריד את העלויות. לדוגמה לעבודה הדורשת חיזוק שיש בקומה ראשונה פיגום אלומיניום קל יאפשר הקמה מהירה של גישה נוחה, והזזה בקלות של הפיגום ממקום למקום. לעומת זאת עבודה נקודתית בקומה 8 תתבצע בסנפלינג. כמובן כמות החיזוקים שיש לבצע משפיעה על המחיר שכן הצעת המחיר תינתן לפי מספר החיזוקים שיש לבצע.